Publisert Legg igjen en kommentar

Trist å se rockeartister på atter en avslutningsturne – Rock Forever

Med løfter fra for eksempel Judas Priest om «Rock Forever», så er det ikke så lett å se artistene man har vokst opp med legge inn årene og gi etter for alderdom eller at de rett og slett går lei. De siste årene har mange fått anledning til å se noen av sine store favoritter som man ikke fikk sett når de var på topp på grunn av utsolgte konserter eller at de rett og slett ikke tok turen innom Norge. Mange av de gode, gamle rockerne turnerer fortsatt. Noen har aldri stoppet, og noen holder på med andre eller tredje runde fordi lommeboka gikk tom. Artister som Rolling Stones, Bruce Springsteen, Bon Jovi og KISS fyller fortsatt opp en stadium og selger ut med en gang billettene legges ut for salg, og det samme gjelder artister som Eric Clapton og AC/DC. Med flere konsertopplevelser fra band som dette, så kan man ikke unngå å ønske at Judas Priest holdt løftet sitt med og sikret at vi fikk beholde «Rock Forever». Men selv om mange av de største har holdt koken siden 1970-tallet, så er det vel bare å innse at alder tærer, også på artister. Mange artister er i år ute på sin nte avslutningsturne. Kiss, for eksempel, har flere ganger sagt at de er ute på aller siste turneen, men i år lover de at de slutter. Trist for fans som elsker å få med seg konserter selv om man har hørt dem live flere ganger. Deres siste Norges-besøk blir i 2019 på Tons of Rock, som i år holdes på Ekeberg i Oslo. Etter det slutter de, selv om de selv har sagt at konseptet deres kan fortsette selv uten dem da de er mer et show enn et band.

Ozzy Osbourne hadde sin så langt siste avslutnings-turne i fjor, og han er i disse dager ute på turne med Black Sabbath, som sier at de er på siste turne i år. For mange av oss er dette mer legender enn personer, og det kan man vel si om en artist som virker mer død enn levende når han står på scenen.

Avslutter på topp

Artister som KISS avslutter mens de er på topp. De har klart å holde en stor fan-skare i over 40 år, og selger fortsatt ut konserter over hele verden. Da må man vel kunne si at dette er et band som avslutter på topp. Ikke alle band har beholdt den samme storheten gjennom hele karrieren. For eksempel kan man vel ikke si det om Krokus, som avslutter i år med opptreden på Sweden Rock for oss i Skandinavia. De samlet nok et større publikum på 1980-tallet enn de gjør i dag. Dette er også et band som har hatt flere avslutningsturneer, men denne gangen har bandet skrevet kontrakt med hverandre for å avslutte. Etter 2019 er de ferdig. Andre artister har ikke beholdt sin posisjon som artister som selger ut konserter selv om de var det på 1970-tallet og tidlig på 1980-tallet. Artister som Nazareth dukker fortsatt opp på festivaler, men de selger ikke ut egne konserter lenger i Norge, og Whitesnake solgte ut Sentrum Scene de gangene turneen gikk innom Norge, men ellers hadde de en fallende fan-skare. De la inn årene i forhold til turnelivet i 2017.

Alderdommen og sykdom kan selv ikke hardbarka musikere overvinne

Mange av de største forsøker så godt de kan å fortsette å turnere, men selv om de fortsatt kan fylle opp en stadium, så må noen gi etter for alderdom og sykdom. AC/DC fortsatte sin forrige turne med ny sanger da Brian Johnson slet med hørselen, og omtrent samtidig måtte Malcolm Young gi etter for demens. Det er ikke lett å fortsette når man ikke husker hvor scenen er. Vi savner ellers artister som ikke ga opp på grunn av sykdom, men når livet ebbet ut var det lite å gjøre for å fortsette å turnere. David Bowie og Tom Petty kunne alltid overraske fansen, men måtte gi opp til slutt.

The Eagles gjenoppstod med «Hell freezes over»-albumet i 1994 etter 14 års «ferie», men når Glenn Frey gikk bort i 2018, så det stygt ut også for dem. Likevel turnerer de igjen i år med sønn til Glenn Frey som erstatning. Mange føler at band med nye sangere ikke lenger er det samme, men det kommer vel an på hvem som stiller opp som ny sanger. Når sangerne ikke lenger kan levere, så har man vel ikke så mye valg. Nazareth turnerer fortsatt selv om sangeren Dan McCafferty fikk kols og forlot bandet, og band som Journey måtte bytte ut sin forrige sanger når han fikk problemer med stemmen med Arnel Pineda.

Gi unga en gitar før sporten tar’em

Skaff unga en gitar (kan anbefale en bra nybegynnergitar fra Amazon) før sporten tar overtaket på dem, og gi dem en flaske Whiskey og en røyk så de får virkelig bra rockerøst. Vi trenger nyrekruttering for å sikre «Rock Forever»!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *